Πέμπτη 22 Μαρτίου 2018

ΡΗΤΟΡΙΚΗ ΜΙΣΟΥΣ, 1ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΒΟΛΟΥ, 21.3.2018

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά του ρατσισμού και μετά από εκδήλωση  ενδιαφέροντος 30 περίπου εκπαιδευτικών υλοποιήθηκε χθες Τετάρτη 21.3.2018 στο 1ο Γυμνάσιο Βόλου στις 17.00 - 19.00 βιωματική επιμόρφωση εκπαιδευτικών α/θμιας και β/θμιας ν. Μαγνησίας (με θέμα:



ΡΗΤΟΡΙΚΗ ΜΙΣΟΥΣ


η 6η κατά σειρά δράση της ευρύτερης θεματικής ενότητας που περιλαμβάνει εισηγήσεις και βιωματικά για εκπαιδευτικούς με θέμα:


«Ο πολλαπλός ρόλος του εκπαιδευτικού στο σύγχρονο σχολείο»

Την ευθύνη της διοργάνωσης των επιμορφωτικών συναντήσεων έχουν η Σχολική Σύμβουλος ΠΕ06 κα Β. Παπαϊωάννου και ο Υπεύθυνος του ΣΣΝ Μαγνησίας κος Α. Πλαγεράς.



Η έκδοση του εγχειριδίου του Συμβουλίου της Ευρώπης  «Σύνδεσμοι» στην ελληνική γλώσσα επιχορηγήθηκε από τις Συμπληρωματικές Δράσεις του Προγράμματος Επιχορήγησης ΜΚΟ του ΕΟΧ «Είμαστε όλοι Πολίτες».



Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κάνουν λήψη του εγχειριδίου εδώ



Επιμορφωτές η κ. Ευαγγελούλη Ειρήνη και ο κος Μακρυστάθης Δημήτρης από YouthNet Hellas. Οι εκπαιδευτικοί, αφού είδαν μια σύντομη παρουσίαση με τις δράσεις της Youthnet Hellas, προχώρησαν σε δραστηριότητες μη τυπικής μάθησης, χρησιμοποιώντας την ομαδοσυνεργατική μέθοδο, συζήτησαν  βλέποντας εικόνες, αναγνώρισαν προσωπικά στερεότυπα, έπαιξαν παντομίμα και εκφράστηκαν ελεύθερα για τα θέματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά στα σχολεία τους. Η εκπαίδευση είναι η μόνη μακροπρόθεσμη  λύση, καθώς μπορεί να προλάβει τη ρητορική μίσους, να καταγγείλει τη ρητορική μίσους και να προωθήσει την αλληλεγγύη προς τα θύματα. Η μάθηση γύρω από τα ανθρώπινα δικαιώματα, μέσα από αυτά και υπέρ αυτών διαδραματίζει καίριο ρόλο στη διατήρηση ενός ενεργού περιβάλλοντος ανθρωπίνων δικαιωμάτων ενόψει των ταχύρυθμων αλλαγών που αντιμετωπίζουν οι κοινωνίες μας σήμερα. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα παιδιά και τους νέους  ανθρώπους και σίγουρα στις μέρες μας θα έπρεπε να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της εκπαίδευσης για τα μέσα ενημέρωσης και τον διαδικτυακό γραμματισμό.



Περιεχόμενα/Σχεδιασμός Βιωματικού Εργαστηρίου



  1. Δραστηριότητα 1  : Ας Γνωριστούμε με όνειρα…Dreams , 20 λεπτά
  2. Δραστηριότητα 2   : No hate Speech Movement , Παρουσίαση 10 λεπτά
  3. Δραστηριότητα 3 : Στοιχηθείτε , Παιχνίδι Εμπιστοσύνης ,10 λεπτά
  4. Δραστηριότητα 4 : Το μήνυμα της εικόνας..είναι σκληρό όταν είναι δίπλα σου ,εισαγωγή στην ελευθερία έκφρασης και τα ανθρώπινα δικαιώματα ,20 λεπτά
  5. Δραστηριότητα 5  :Τηλεπαιχνίδι Δικαιωμάτων..είναι δικαίωμα σου, παιχνίδι γνώσεων , 10 λεπτά
  6. Δραστηριότητα 6 :Σύγκρουση Ελευθεριών , Παιχνίδι Ρόλων , 30 λεπτά
  7. Δραστηριότητα 7 :Ξετυλίγοντας το κουβάρι, Αξιολόγηση , 10 λεπτά

Το έργο “No Hate Ninja” – μια ιστορία για γάτες, μονόκερους και το ρητορική μίσους παρέχει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το περιεχόμενο της ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο, τον τρόπο με τον οποίο σχετίζεται με την ελευθερία του λόγου και τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να ανταποκριθούμε αποτελεσματικά σ’ αυτή.



Φωτογραφίες από την επιμόρφωση θα βρείτε εδώ:










Ευχαριστούμε πολύ το διευθυντή του 1ου Γυμνασίου Βόλου κ. Καραφέρη Ιωάννη για την ευγενική παραχώρηση της αίθουσας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Most popular post!