Τρίτη 7 Αυγούστου 2018

Romance scam: Αν κάτι μοιάζει πολύ καλό για να είναι αληθινό, μάλλον ΔΕΝ είναι....

Romance Scam : Η δημοφιλέστερη διαδικτυακή απάτη






Εχει λίγο καιρό που παρατηρώ στο διαδίκτυο συμπεριφορές που χρήζουν ουσιαστικά καταγγελίας, αλλά πάντα (μέχρι σήμερα) κατέληγα στο 'άστο μωρέ, ΜΗ ΜΠΛΕΚΕΙΣ, να ασχοληθεί κανένας άλλος' ...

Σήμερα για κάποιο λόγο αποφάσισα να γράψω, για αυτά που έχω παρατηρήσει και καταγράψει τους τελευταίους 6 μήνες (μόλις πάτησε το πόδι του το 2018, συγκεκριμένα) και αφορούν σε ένα (σχετικά) καινούριο (για την Ελλάδα ίσως;) τύπο διαδικτυακής απάτης, το λεγόμενο Romance scam...

Για να σας πω λίγα λόγια για το πώς έγινε το 'μπαμ' στην καρδιά μου προχτές και αποφάσισα να δημοσιοποιήσω. Πρώτον γιατί πιστεύω ότι δεν υπάρχει αρκετή ενημέρωση για το θέμα στην Ελλάδα στο πλαίσιο της αυτοπροστασίας - ασφάλειας στο διαδίκτυο, δεύτερον γιατί αφουγκράζομαι αρκετή μοναξιά τελευταία από την πλευρά των γυναικών κάτι που τις κάνει ευάλωτες και 'εύκολες' στο να εξαπατηθούν κυρίως από θύτες που είναι επαγγελματίες σε αυτό που κάνουν. (ΜΗΝ ΥΠΟΤΙΜΑΤΕ ΠΟΤΕ το πόσο επαγγελματίας μπορεί να είναι αυτός που έχεις διαδικτυακά απέναντί σου σε χειρισμό συναισθημάτων, δεξιότητες προσέγγισης γυναικών ή χρήση τεχνολογίας). 

Τρίτον (θα αναφερθώ μόνο σε ένα τελευταίο παράδειγμα που θυμάμαι καλά, επειδή έχω δει πολλά τους τελευταίους μήνες):

Το προφίλ μου στο fb είναι γενικά κλειστό σε ανθρώπους που κυρίως γνωρίζω και έχω στη διαδικτυακή μου λίστα φίλων και για να μου κάνει κάποιος αίτημα φιλίας, θα πρέπει να έχουμε τουλάχιστον έναν κοινό φίλο, δηλαδή ουσιαστικά να τον ξέρει κάποιος από τη λίστα των φίλων μου.  Παίρνω αίτημα φιλίας λοιπόν προχθές από κάποιον Βen Fred, έναν ωραιότατο κύριο (συμπέρασμα από φωτογραφία προφίλ) ο οποίος δήλωνε χήρος και με τον οποίο είχαμε μια κοινή φίλη. Ιδού, για του λόγου το αληθές:

Πριν τον προσθέσω (μιας και βλέπω ότι έχουμε κοινή φίλη) και πριν ρωτήσω τη φίλη μου από πού τον ξέρει, κι αν είναι ασφαλές να τον προσθέσω, αποφασίζω να του στείλω μήνυμα στο messenger (σε άπταιστα αγγλικά, φυσικά, Αμερικανός γαρ...) προσκαλώντας τον ουσιαστικά να συστηθεί:

Όπως βλέπετε από τα αγγλικά του, μόνο φυσικός ομιλητής της γλώσσας δεν είναι, αλλά κάποια  που δεν είναι αρκετά ενημερωμένη ή ψιλιασμένη ίσως αποδώσει τα λάθη στο T9 και ίσως γοητευτεί από τα ωραία λόγια περί ομορφιάς και χαμόγελου. 

Έρχομαι σε επαφή με τη φίλη μου και τη ρωτάω αν τον ξέρει. Την ενημερώνω ουσιαστικά για το περί τίνος πρόκειται και 'πέφτει από τα σύννεφα'. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν ελάχιστους φίλους (επειδή αναγκάζονται λόγω δουλειάς να ανοίγουν καινούρια προφίλ κάθε τρεις και λίγο) και τα σχόλια κάτω από τις φωτογραφίες τους ή τις αναρτήσεις τους δεν έχουν τη συνηθισμένη μορφή (π.χ. χιούμορ, likes κλπ). Οι φωτογραφίες τους είναι μεν καθημερινές και ωραίες (δλδ φωτο σε γυμναστήριο ή φωτο στη φύση κλπ.) αλλά  δεν είναι πολλές γιατί είναι κλεμμένες. Από έρευνα που έκανα, συνήθως έχουν μία δύο ακόμη φωτογραφίες στη διάθεσή τους, για να στείλουν σε περίπτωση που ζητήσεις, αλλά αυτή είναι η καβάντζα τους. Συνήθως προτιμούν επικοινωνία μέσω messenger και όχι μέσω τηλεφώνου, για ευνόητους λόγους και γράφουν όσο το δυνατόν λιγότερα (προτιμούν να μιλούν, για να κρατούν σημειώσεις, για να μη μπερδεύονται...) Κάποιες φορές στέλνουν κείμενα μεγάλα, πολύ ωραία γραμμένα (με βαθύ συναίσθημα) που έχουν κάνει copy paste από το διαδίκτυο, γι΄αυτό δεν είναι κακό, εαν ποτέ πάρεις κείμενο αγάπης τύπου Ρωμαίου και Ιουλιέτας από κάποιον που τον γνώρισες πριν 2 εβδομάδες, να το τσεκάρεις, εαν είναι αυθεντικό...




 Νομίζω ότι πρόλαβα ουσιαστικά ένα 'δέσιμο' μεταξύ τους που ίσως δεν θα είχε καλό τέλος για τη φίλη μου, αλλά μου κάνει εντύπωση (θα μιλήσω για άλλες περιπτώσεις που έχω συναντήσει ως τώρα) πόσο  δύσκολα πιστεύουν οι γυναίκες ότι το άτομο που τις έχει προσεγγίσει με ευγένεια και δεξιότητες που θα ζήλευε ο καθένας δεν είναι αυτός που νομίζουν. Λόγω του ότι οι άνθρωποι αυτοί είναι επαγγελματίες (συνήθως μιλάς με συμμορία και ποτέ μόνο με έναν άνθρωπο, όπως ίσως νομίζεις), και λόγω του ότι έχουν εντρυφήσει στο γυναικείο ψυχισμό με επαγγελματικό τρόπο, είναι πολύ δύσκολο και να καταλάβεις και να αποδεχτείς την αλήθεια.

Η φίλη μου νομίζω πως ουσιαστικά πείστηκε για την επερχόμενη διαδικτυακή απάτη μόνο όταν τον μπλόκαρε και της έστειλα την απάντηση των ειδικών του Romance scams για το συγκεκριμένο άτομο. Η φωτογραφία ανήκει σε Βραζιλιάνο νευροχειρουργό, εννοείται πώς είναι κλεμμένη και πίσω από το προφίλ κρύβονται επαγγελματίες που έχουν αναγάγει σε επάγγελμα το να εξαπατούν οικονομικά, σταδιακά, μόνες γυναίκες σε όλο το κόσμο (όχι η Ελλάδα δεν εξαιρείται), πουλώντας λίγο ...έρωτα:



Δεν είναι τυχαίο ότι οι άνθρωποι αυτοί αποσπούν/έχουν απόσπασει χρήματα (ολόκληρες περιουσίες!!!) από γυναίκες μόνες σε όλο το κόσμο τα τελευταία χρόνια. Γυναίκες μόνες που μόλις ένιωσαν προσοχή κι αγάπη από κάποιον, έστω και διαδικτυακά, δεν μπορούν να δουν την αλήθεια, ακόμη κι όταν τους την επισημαίνεις, ότι δηλαδή δε χρειάζεται να αγοράζουν την αγάπη του άλλου, ή να τον συντηρούν οικονομικά ή να τον περιμένουν για χρόνια να έρθει να βρεθούν  (έχω διαβάσει απίστευτες ιστορίες οικονομικής αφαίμαξης γυναικών, στην Αμερική κυρίως, και έχω σοκαριστεί).

Απλώς, θέλω να επισημάνω από πληροφορίες που έχω κι αυτά που διαβάζω, ότι αυτό σιγά σιγά έρχεται δυστυχώς και στην Ελλάδα. 

Χρησιμοποιούν τη μέθοδο “πολυβόλο”, κοινώς χτυπάνε πολλούς στόχους ταυτόχρονα και όποιος/α τσιμπήσει . Στο Facebook , κινούνται όπως η αράχνη , μόλις τους αποδεχθεί κάποιο προφίλ στέλνουν αιτήματα φιλίας στους φίλους της/του. (πηγή)
Αφ’ότου ξεκινήσει η επικοινωνία , είναι ζήτημα ημερών ή και εβδομάδων μέχρι να έρθει και ο απόλυτος , ασυγκράτητος , μια-φορά-στη-ζωή έρωτας . Κάποιες απάτες κρατάνε μήνες , ακόμα και χρόνια . Μόλις βεβαιωθεί ο απατεώνας ότι το ψάρι έχει πιαστεί για τα καλά αρχίζουν οι προσπάθειες για να αποσπάσει χρήματα.
Συνηθισμένες δικαιολογίες
  • Έκτακτη ασθένεια ή ατύχημα
  • Επιχειρηματικές δυσκολίες
  • Διάφορες απίθανες καταστάσεις
  • Χρήματα για δίδακτρα
  • Μπλεξίματα με το νόμο (δεν φταίει ποτέ αλλά είναι θύμα παρεξήγησης)
  • Χρήματα για βίζα ή εισιτήριο για να έρθουν να σε βρουν
  • Ότι άλλο βάλει ο νους σου. Αν σου ζητήσει χρήματα ήρθε η ώρα να την κάνεις με ελαφρά πηδηματάκια.
Το προφίλ των απατεώνων
  • Αδέσμευτος άνδρας ή γυναίκα
  • Οι άνδρες είναι συνήθως υψηλής μορφώσεως και αποκαταστημένοι οικονομικά (αρχικά διότι μετά τους συμβαίνουν όλες οι καταστροφές)
  • Οι γυναίκες είναι όμορφες και ευάλωτες
  • Πολλές φορές έχουν μικρά παιδιά αλλά έχασαν τραγικά τη σύζυγο.
  • Πολλές φορές είναι αξιωματικοί του Αμερικάνικου στρατού ή βετεράνοι
  • Πολλές φορές είναι Αμερικάνοι, Εγγλέζοι, Αυστραλοί κλπ αλλά βρίσκονται στην Ασία, τη Ρωσία ή την Αφρική για δουλειά ή επίσκεψη.
  • Είναι ευαίσθητοι, συναισθηματικοί, θρήσκοι και ψάχνουν για δέσμευση και όχι εφήμερους έρωτες
  • Είναι πρόθυμοι να έρθουν να σε βρουν ή να πας εσύ (όταν οι συνθήκες το ευνοούν, δηλαδή ποτέ)
  • Δεν έχουν διεύθυνση στην πατρίδα τους που να μπορείς να επιβεβαιώσεις
  • Δεν έχουν οικογένεια, φίλους, συναδέλφους για να απευθυνθούν για βοήθεια παρά μόνο εσένα (έναν άγνωστο από το διαδίκτυο)
Προειδοποιητικά σημάδια
  • Τα προφίλ τους είναι καινούρια
  • Οι φίλοι τους είναι πάνω κάτω στο ίδιο target group, το δικό σου 😉
  • Το προφίλ δεν έχει τις συνηθισμένες αντιδράσεις πραγματικών φίλων κάτω από τις φωτογραφίες
  • Τα Αγγλικά, Γαλλικά τους είναι άθλια και δεν συνάδουν με το μορφωτικό επίπεδο που δηλώνουν (Αν δεν γνωρίζεις καλά Αγγλικά/Γαλλικά, έλεγξε με κάποιον που γνωρίζει)
  • Χρησιμοποιούν πολύ συναισθηματικές εκφράσεις και πολύ σύντομα από τη γνωριμία
  • Χρησιμοποιούν πολύ το Θεό Έχουν ζήσει φρικτές τραγωδίες στη ζωή τους αλλά με σένα θέλουν να προχωρήσουν παρακάτω (μέσα σε μια βδομάδα γνωριμίας)
  • Ξεχνάει” συχνά τι έχετε πει, μάλλον επειδή σου το είπε άλλο μέλος της συμμορίας.
  • Σε αποκαλεί με άλλο όνομα, μάλλον επειδή μιλάει με πολλούς/λες άλλους/λες ταυτόχρονα
  • Ζητούν να μιλήσετε στην κάμερα αλλά η δική τους δεν δουλεύει ή “το ίντερνετ στο στρατόπεδο είναι άθλιο” ή όποια άλλη μπαρούφα μπορούν να σκεφτούν.
  • Σου στέλνουν λουλούδια, αρκουδάκια και κάρτες από τις πρώτες μέρες της γνωριμίας (έτσι επιβεβαιώνουν και τη διεύθυνση σου)
  • Εμφανίζονται στην κάμερα για λίγα δευτερόλεπτα και μετά “πέφτει” η σύνδεση.
  • Έχεις δει άλλον άνθρωπο σε ποσοστό 99% (Λεπτομέρειες γι’αυτό το προχωρημένο κόλπο σε επόμενο ποστ)
  • Δεν τηρούν τις υποσχέσεις τους π.χ. ήταν έτοιμος/η να πάρει το αεροπλάνο για να έρθει να σε βρει αλλά χτύπησε, συνελήφθη, έπαθε τροχαίο το παιδί του ή η μάνα του/της κλπ, κλπ.
Σε ποιον μιλάς πραγματικά


Πολύ πιθανόν να μιλάς με ολόκληρη συμμορία και όχι με ένα άτομο. Στατιστικά οι απατεώνες αυτού του είδους προέρχονται κυρίως από Δυτική Αφρική, Ρωσία/Ουκρανία και Φιλιππίνες. Δουλεύουν 24/7 σε ομάδες αλλά και κατά μόνας. Οι Αφρικανοί, κυρίως από Γκάνα ή Νιγηρία, χρησιμοποιούν επί το πλείστον κλεμμένες φωτογραφίες, οι Ρώσοι μίγμα από αληθινές και κλεμένες, οι Φιλιππινέζοι κυρίως τις δικές τους 



Τι μπορείς να κάνεις εαν έχεις πέσει θύμα διαδικτυακού romance scamming; 


ΝΑ ΜΗ ΦΟΒΑΣΑΙ. 

(Αφού κάνεις αναφορά - report profile) Μπλοκάρισμα του προφίλ στο fb ή messenger ή άλλο μέσο κοινωνικής δικτύωσης εαν έχεις υπόνοια ότι το προφίλ είναι ψεύτικο ή αν το άτομο με το οποίο 'μιλάς' αρχίζει να σου ζητάει να στείλεις χρήματα για οποιοδήποτε λόγο (π.χ. επειδή θα ζήσετε μαζί κάποτε τη μεγάλη σας αγάπη, χτυπώντας στην ευαισθησία σου, χρησιμοποιώντας ως αφορμή τυχόν παιδιά που ίσως έχει και δεν έχουν να φάνε, χαμένα έγγραφα ή διαβατήριο που τον εμποδίζουν να πάει σε τράπεζα ή απώλεια κωδικού online banking που τον εμποδίζει να πάρει χρήματα ή να κάνει online συναλλαγές κλπ.)

ΑΝΑΦΟΡΑ, ΑΝΑΦΟΡΑ, ΑΝΑΦΟΡΑ. 

Να μια ιστοσελίδα (εκτός από καταγγελία του προφίλ στο fb) που μπορείς να καταγγείλεις διαδικτυακή απάτη, κυβερνοέγκλημα ή ανθρώπους που εξαπατούν άλλους με πρόσχημα την αγάπη χρησιμοποιώντας (ψεύτικο/ους) λογαριασμό/ους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. 
https://anyscam.com/

Εδώ μπορείς να καταγγείλεις το e-mail τους, εαν είσαι τυχερή και στο έχουν δώσει (συνήθως δεν το δίνουν για να μην εντοπιστούν, όταν το ζητήσεις, ίσως σου επιβεβαιώσουν ότι το έλαβαν τραβώντας screenshot για απόδειξη, αλλά δεν απαντούν ποτέ από το e-mail ).


Εδώ μπορείς να καταγγείλεις το τηλέφωνό τους (εαν πάλι είσαι 'τυχερή' και στο έχουν δώσει γιατί αυτά τα άτομα προτιμούν να μιλούν από το messenger - χωρίς κάμερα τις περισσότερες φορές, ή με live συνομιλίες που δε διαρκούν πάνω από 30΄΄ για να μην εντοπιστούν).

Εδώ μπορείς να καταγγείλεις  ψεύτικα προφίλ στο fb (καλά είναι να τραβήξεις κανένα screenshot συνομιλίας ή προσέγγισης πριν αναφέρεις ή μπλοκάρεις τον ψεύτικο λογαριασμό για να βοηθήσεις άλλους ανθρώπους που ίσως δε γνωρίζουν περί τίνος πρόκειται).

Εδώ μπορείς να καταγγείλεις  ψεύτικους λογαριασμούς στο skype.

Κι αν είσαι λιγότερο 'τυχερός' συγκρίνοντας με τις προηγούμενες περιπτώσεις κι έχεις ήδη στείλει χρήματα μπορείς εδώ να καταγγείλεις λεπτομέρειες της οικονομικής συναλλαγής, αναφέροντας κάποια στοιχεία, όπως π.χ. το όνομα στο οποίο έγινε η κατάθεση, τον τρόπο με τον οποίο έγινε, τον αριθμό συναλλαγής κλπ. 

Τελευταίο αλλά διόλου λιγότερο σημαντικό: Μπορείς, εαν θες, να  βοηθήσεις άλλες  γυναίκες εκεί έξω που ίσως χάνουν χρήματα κάθε μέρα (κάποιες λέγεται ότι έχουν χάσει σπίτια και περιουσίες) να αποθηκεύσεις όλες τις φωτογραφίες που σου έχει στείλει ο θύτης (με τα ψεύτικα στοιχεία που έχει χρησιμοποιήσει , αυτό δεν ενδιαφέρει και τόσο) και να ανεβάσεις εδώ τις φωτογραφίες ως αρχείο για να κυκλοφορήσουν στο διαδίκτυο (ουσιαστικά για να να μπορεί κάποιος με αναζήτηση να καταλάβει ότι η φωτογραφία είναι κλεμμένη).

Προστάτευσε τον εαυτό σου! 

Τσέκαρε πάντοτε στο διαδίκτυο μέσω google ή TinEye εαν ο θαυμαστής σου υπάρχει στην πραγματικότητα ή εαν έχει διπλό προφίλ, δηλαδή ανέβασε τη φωτογραφία που έχει στο προφίλ του ή σου έχει στείλει στις πιο πάνω εφαρμογές.  

Εαν σου λέει είναι φυσικός ομιλητής αγγλικής (π.χ. Αμερικανός πολίτης) αλλά τα γραπτά αγγλικά του είναι όπως ενός Νιγηριανού, τότε μάλλον κάτι δε πάει καλά, κι αυτό δεν είναι είναι ο κορρέκτορας του κινητού του. 

Να είσαι ιδιαίτερα προσεχτική με τις πληροφορίες που μοιράζεσαι στο διαδίκτυο όπως και με φωτογραφίες που μοιράζεσαι. Μίλησε πάντα με κάποιον δικό σου, ή μια φίλη που εμπιστεύεσαι. Συνήθως αυτοί οι άνθρωποι θέλουν να σε απομονώσουν από το οικογενειακό Σου περιβάλλον για να μπορούν να ασκούν ελεύθερα συναισθηματικό εκβιασμό. 

ΑΚΟΛΟΎΘΗΣΕ τη σελίδα στο  fb για να μάθεις περισσότερα γι' αυτόν τον τύπο διαδικτυακής απάτης! Σε αυτή τη σελίδα, θα βρεις πολλές πληροφορίες που σχετίζονται με θέματα απάτης και γενικότερα ασφάλειας στο διαδίκτυο (https://www.safer-internet.gr/about/). Η σελίδα χρωστάει την ύπαρξή της σε μια ιδιωτική πρωτοβουλία που ξεκίνησε το 2013 (Τη σελίδα δημιούργησαν και διαχειρίζονται : Αστανάστας Ευτύχιος, Γιώργος Μπίκας – Σχεδιασμός Ιστοσελίδας – Διαχείριση Εφαρμογών).


Να μια άλλη καλή σελίδα στο fb στην οποία μπορείς να μοιραστείς την ιστορία σου, ανώνυμα, εαν επιθυμείς, ή να διαβάσεις τις ιστορίες γυναικών που έπεσαν θύματα romance scamming. 

Επίσης, εδώ είναι η σελίδα του FBI στην οποία μπορείς να κάνεις καταγγελία, ή να πάρεις πληροφορίες!

Ό,τι και να έχει γίνει στη ζωή σου, μη φοβάσαι να μιλήσεις. Μην αγχώνεσαι και μην ντρέπεσαι: ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΜΟΝΗ! Οι άνθρωποι είναι επαγγελματίες!

Στο φόβο σου στοχεύουν. 
Θα τους κάνεις της χάρη;;;






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Most popular post!