Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2017

«Η εκμάθηση της Αγγλικής στις Α' και Β' τάξεις του Δημοτικού Σχολείου: δεδομένα και προκλήσεις»


 «Η εκμάθηση της Αγγλικής στις Α' και Β' τάξεις του Δημοτικού Σχολείου: δεδομένα και προκλήσεις» Bόλος, Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2017, 17.00- 19.00 - Ξενοδοχείο Ξενία, Βόλος


Όλες οι έρευνες αναδεικνύουν ΤΗΝ ΕΠΙΘΥΜΊΑ ΤΩΝ Ελλήνων να γνωρίζουν όλοι οι νέοι πολύ καλά την αγγλική γλώσσα  αλλά επίσης καλά μια δεύτερη ή και μια τρίτη γλώσσα, επειδή θεωρούν την υψηλή γλωσσομάθεια προσόν για σπουδές, ανεύρεση εργασίας και κοινωνική εξέλιξη.

Το Πρόγραμμα Σπουδών (Π.Σ.) για την εκμάθηση της Αγγλικής στην Α' και Β' Δημοτικού πέρασε από πιλοτική εφαρμογή και κατόπιν πέρασε στην αναμόρφωση του Προγράμματος Σπουδών ώστε να έχει την παρούσα μορφή. Αριθμ. 117619/Δ1 – ΦΕΚ B 2419 – 05.08.2016, «Πρόγραμμα Σπουδών για την εκμάθηση της Αγγλικής στις Α΄ και Β΄ τάξεις του Δημοτικού Σχολείου» 


Τη συγκεκριμένη εφαρμογή  μπορείτε να την κατεβάσετε σε Linux, Max και Windows από δω:


http://languagegameseu.weebly.com/the-game.html


μαζί με τα resources που έχουν αναπτυχθεί:


http://languagegameseu.weebly.com/resources.html


και τη βοήθεια που μπορεί να πάρει από τα video tutorials:


http://languagegameseu.weebly.com/video-tutorials.html




Θα βρείτε την παρουσίαση εδώ:

Και φωτογραφιες από την ημερίδα μας εδώ!






Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2017

Ο Μορφωτικός Ακόλουθος των ΗΠΑ στην Εκπαιδευτική Ημερίδα της Ρούλας Κεχρή


Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στη Χαλκίδα, στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου, την Τετάρτη 8/11/2017 και ώρες 08:30-15:00. Το θέμα της ημερίδας ήταν  "Κοινωνική Συμπερίληψη μέσω της Δημόσιας Εκπαίδευσης & της Διδασκαλίας της Αγγλικής" ενώ περιείχε εισηγήσεις, εργαστήρια, καλές πρακτικές και παροχή έντυπου εκπαιδευτικού υλικού.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με καλωσόρισμα από την κ. Κεχρή & χαιρετισμούς από τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Σπανό, τον Δήμαρχο κ. Παγώνη, τον Μορφωτικό Ακόλουθο της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα κ. Snyder, τον Δ/ντή ΔΔΕ κ. Κυριτσόπουλο, τον εκπρόσωπο της ΔΠΕ κ. Μπισμπικόπουλο, την Προϊσταμένη του ΚΕΔΔΥ κ. Λινάρδου και τον Πρόεδρο του ΙΜΕΓΕΕ κ. Πίττα.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους το σύνολο των προσκεκλημένων εκπαιδευτικών όπως επίσης ο κ. Fay (RELO) από το State Department, η κ. Καράγιωργα (English Language Specialist) από την Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα και ο κ. Πατέλης από τον Δήμο Χαλκιδέων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπήρξε παράλληλη συνάντηση εργασίας με τη συμμετοχή της Σχολικής Συμβούλου, της Περιφ. Ενότητας Εύβοιας, του Δήμου Χαλκιδέων, του ΚΕΔΔΥ και του ΙΜΕΓΕΕ όπου συζητήθηκαν πιλοτικές, συνεργατικές δράσεις για την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού.  Το δε πρόγραμμα της επιμορφωτικής ημερίδας είχε ως εξής:
"Δράσεις της Περιφέρειας Στερ. Ελλάδας για την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού", κ. κ. Φάνης Σπανός, Αντιπεριφερειάρχης
"Δομές Υποδοχής & Εκπαίδευσης Προσφύγων: Η λειτουργία τους στη Στερ. Ελλάδα", κ. Ελένη Μπενιάτα, Προϊστ. Επιστημονικής & Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Π.Ε., Π.Δ.Ε. Στερ. Ελλάδας
"Εκπαίδευση & Κοινωνικός Αποκλεισμός", κ. Κων/νος Αργυρόπουλος, Προϊστ. Επιστημονικής & Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Δ.Ε., Π.Δ.Ε. Στερ. Ελλάδας
"Διαχείριση των Πολιτισμικών Συγκρούσεων στο Σχολικό Περιβάλλον", κ. Ανδρέας Καρυστινός, Ψυχολόγος ΚΕΔΔΥ Ευβοίας
"European Day of Languages 2017 & Social Inclusion"(καλή πρακτική), κ. Νανά Παπαδοπούλου, εκπαιδευτικός Αγγλικής, ΓΕΛ Κανήθου.
“Intercultural Communicative Competence”, κ. Θεόδωρος Μανιάκας, Σχολικός Σύμβουλος Αγγλικής Θεσσαλονίκης.
"Dealing with Diversity: Meaning in the Multi-lingual and Multi-cultural Classroom (εργαστήριο)», κ. Leonard Meachim, εκπαιδευτικός ΑγγλικήςΔημΣχολΠολιχνίτου.
"From Social Exclusion to Inclusion: A project titled.. My Name! (εργαστήριο)", κ. Μαρία Χιόνη, εκπαιδευτικός Αγγλικής, 2ο Πειραματικό Γυμνάσιο Αθηνών.

"Good Policies for Inclusion through Education in the USA: the IVLP Experience", κΡούλα ΚεχρήΣχολική Σύμβουλος Αγγλικής Ευβοίας.







Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2017

« Ένα πολύχρωμο-πολύγλωσσο γαϊτανάκι: Η συμβολή της Δραματικής Τέχνης στην Εκπαίδευση στη διδασκαλία πολυ-πολιτισμικών τάξεων»

Υλοποιήθηκε την Τετάρτη 1.11 2017 από τις 17.00- 20.00  στο 1ο Γυμνάσιο Βόλου το βιωματικό εργαστήρι για εκπαιδευτικούς α/θμιας και β/θμιας αγγλικής γλώσσας ν. Μαγνησίας με θέμα:


« Ένα πολύχρωμο-πολύγλωσσο γαϊτανάκι: Η συμβολή της Δραματικής Τέχνης στην Εκπαίδευση στη διδασκαλία πολυ-πολιτισμικών τάξεων»


Το workshop συνδιοργανώθηκε με τον υπεύθυνο ΣΣ Νέων ΔΔΕ Μαγνησίας κ. Πλαγερά και την υποστήριξη της Αμερικάνικης πρεσβείας. Επιμορφώτρια ήταν η κ. Μάγδα Βίτσου, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στις θεατρικές σπουδές. 

Κατά τη διάρκεια του βιωματικού οι εκπαιδευτικοί εξοικειώθηκαν με τεχνικές (drama related strategies) που μπορούν να χρησιμοποιούν στις μικτές, πολιπολιτισμικές τους τάξεις προκειμένου να δημιουργούν ένα ζεστό, φιλικό περιβάλλον για τους μαθητές, να χτίζουν μία καλή σχέση αρχικά μαζί τους και  να μπορούν να αναγνωρίζουν τις ατομικές διαφορές τους και να τις τιμούν και να τις αξιοποιούν για να διδάξουν το γνωστικό τους αντικείμενο (αγγλικά) και να προωθήσουν τη φαντασία των μαθητών, αλλά και τη δική τους, τη δημιουργική τους σκέψη και τον αναστοχασμό με στόχο την αυτοβελτίωση. Κατά τη διάρκεια του διαλείμματος οι 26 εκπαιδευτικοί που το παρακολούθησαν μοιράστηκαν εμπειρίες, αντάλλαξαν απόψεις και απήλαυσαν ζεστό καφέ και εδέσματα από το μπουφέ (χορηγία). 

Κάποια στιγμιότυπα από την επιμόρφωση θα βρείτε εδώ: 




Βασιλική Παπαϊωάννου - Μάγδα Βίτσου





«Αναπτύσσοντας την ενσυναίσθηση στην πολυπολιτισμική ξενόγλωσση τάξη» (Raising awareness in the culturally diverse EFL classroom)

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2017 στο 8ο Γυμνάσιο Βόλου με την υποστήριξη της Αμερικάνικης πρεσβείας και σε συνεργασία με τον υπεύθυνο Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων Μαγνησίας κ. Πλαγερά Α. η επιμορφωτική συνάντηση εκπαιδευτικών αγγλικής β/θμιας Μαγνησίας με θέμα: 

«Αναπτύσσοντας την ενσυναίσθηση στην πολυπολιτισμική ξενόγλωσση τάξη» (Raising awareness in the culturally diverse EFL classroom)

 Η ημερίδα έγινε χωρίς δαπάνη για το δημόσιο και το πρόγραμμα της ημερίδας βρισκεται εδώ.  Η επιμορφωτική ημερίδα είχε  την έγκριση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Θεσσαλίας  (Αρ. Πρ. 10789/5.10.2017)

Οι παρουσιάσεις ήταν εξαιρετικές από όλους τους εισηγητές - φορείς που παρευρέθηκαν και κάλυψαν ευρύ φάσμα της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης και εκπαίδευσης μεταναστών και προσφύγων (π.χ. προκλήσεις στη διδασκαλία, εκπαίδευση εκπαιδευτικών, εκπαίδευση προσφύγων και μεταναστών, εθελοντισμός και καινοτόμα προγράμματα στην εκπαίδευση προσφύγων, συμβουλές και οδηγίες όσον αφορά στην ενσωμάτωση προσφύγων και μεταναστών στις τάξεις και στην ενσωμάτωσή τους στην ελληνική κοινωνία κλπ.)

Ζαχαρός Απόστολος, Ph.D, διευθυντής 2ου Γυμνασίου Βόλου
12.15 – 12.30
«Διδάσκοντας σε ξενόγλωσση πολυπολιτισμική – μικτή τάξη»
12.30 – 13.00
«Intercultural Communicative Competence : Empowering Minority Languages»
Νένα Στάμου, ΠΕ 07,
Συντονίστρια Εκπαίδευσης Προσφύγων, Δ.Υ.Ε.Π. Δερβένι / Αλεξύλ
Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων
stamounena@gmail.com
13.00 -13.20
«Μιλάω τη γλώσσα σου. Μιλάς τη γλώσσα μου. ΑΚΟΥΣ;»
Penelope Papailias, Associate Professor of Social Anthropology, Department of History, Archaeology and Social Anthropology, University of Thessaly
Anastasia Sofou, recent graduate of the Department of History, Archaeology and Social Anthropology of the University of Thessaly

Riki van Boeschoten, Emeritus Professor of Social Anthropology, Department of History, Archaeology and Social Anthropology, University of Thessaly
13.20 – 13.45
« ‘Basic English’ as a Contact Zone in Times of ‘Refugee Crisis’»
Μερικά στιγμιότυπα από την επιμόρφωση βρίσκονται εδώ:


Παπαηλία Πηνελόπη



Θοδωρής Μανιάκας

Νενα Στάμου

Δρ Ζαχαρός Απόστολος

Στο 5ο Λύκειο Ζωγράφου, μαθαίνουμε να ζούμε αρμονικά μαζί

Εκπαιδευτικοί του 5ου ΓΕΛ Ζωγράφου, υπεύθυνοι για την καταπολέμηση της βίας, η ψυχολόγος και η Σύμβουλος Παιδαγωγικής Ευθύνης του σχολείου B...