Το 10ο ΓΕΛ Λάρισας συμμετέχει φέτος για πρώτη χρονιά στο πρόγραμμα
Σχολεία πρέσβεις Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Κατά την ακαδημαϊκή χρονιά περίπου 100 σχολεία από όλη την Ελλάδα συμμετέχουν με ενθουσιασμό στο Πρόγραμμα, φέρνοντας τη χώρα μας ανάμεσα στα κράτη μέλη με το μεγαλύτερο αριθμό συμμετεχόντων σχολείων. Το Πρόγραμμα υλοποιείται κατόπιν επίσημης στήριξης από το Προεδρείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ στην Ελλάδα το Πρόγραμμα υποστηρίζεται από το Υπουργείο Παιδείας της Ελλάδας και την Βουλή των Ελλήνων.
Υπενθυμίζεται πως ο βασικός στόχος του προγράμματος είναι (1) να αναδείξει τις αξίες του Ευρωπαϊκού δημοκρατικού κοινοβουλευτισμού και (2) να ωθήσει τους νέους να γίνουν ενεργοί πολίτες και να συμμετέχουν στα κοινά. Σημαντικό στοιχείο στο Πρόγραμμα είναι η αναβάθμιση της γνώσης των συμμετεχόντων γύρω από τον Ευρωπαϊκό δημοκρατικό κοινοβουλευτισμό.
Οι θεματικές ενότητες τις οποίες επιλέξαμε και θα εστιάσουμε φέτος είναι:
1. Μετανάστευση (το συνδέσαμε με την α Λυκείου σε σχέση με το μάθημα των αγγλικών και με project). Στις 13 Μαρτίου έχουμε καλέσει σε τηλεδιάσκεψη (για 2 τμήματα της α λυκείου από 10.10 - 10.40) την κ Αυγή Βαφείδου , για παρουσίαση σχετικά με τα παρακάτω θέματα και συζήτηση με τους μαθητές. Η κ Βαφείδου είναι Υπεύθυνη Σχολικής Διαρροής κ Ένταξης στο Σχολικό περιβαλλον στην OMNES και η θεματολογία της έχει ως εξής:
1. Eidomeni 2. How and when education for the Greek refugee crisis began 3. NGO-Save the Children and others 4. Omnes 5. Volunteering 6. Current situation (from crisis to integration) 7.Refoulement and Assisted Voluntary Return Program 8. Discussion and Questions.
1. Eidomeni 2. How and when education for the Greek refugee crisis began 3. NGO-Save the Children and others 4. Omnes 5. Volunteering 6. Current situation (from crisis to integration) 7.Refoulement and Assisted Voluntary Return Program 8. Discussion and Questions.
2. Μέλλον της Ευρώπης (το συνδέσαμε με το Europass για τη γ Λυκείου)
3. Εξοικείωση μαθητών Γ1, Γ2 και Γ3 Λυκείου και Α2 με τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη λειτουργία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με διαγωνισμούς του ΕΚ και πληροφορίες που απορρέουν από το υλικό του προγράμματος που μας έχει αποσταλεί, έτσι ώστε οι μαθητές μας να ψηφίσουν στις Ευρωεκλογές και να αποτελέσουν μέρος της προσπάθειας να πείσουμε τους συμπολίτες μας να ψηφίσουν στις Ευρωεκλογές.
Από το Νοέμβριο 2018 ξεκινήσαμε τις δράσεις μας για το πρόγραμμα με στόχο μια σημαντική ημερομηνία για εμένα, για εσένα αλλά και για την Ευρώπη: την 26η Μαίου.
Έχουμε το προνόμιο να ακουστεί η άποψη μας με το να ψηφίσουμε στις ευρωπαϊκές εκλογές, γιατί όπως είπαν και οι πρόγονοί μας σπουδαίοι φιλόσοφοι:
«Το να υπάρχεις σημαίνει να πράττεις» (Σωκράτης)
«Πολίτης δ' ἁπλῶς οὐδενί τῶν ἂλλων ὁρίζεται μᾶλλον ἢ τῷ μετέχειν
κρίσεως και ἀρχῆς». (Πολιτικά 1275a24)
Στις δράσεις μας στις παραπάνω τάξεις, οι μαθητές μας έμαθαν για την ΕΕ, διάβασαν για τη δύναμη της ψήφου και την αξία συμμετοχής στις ευρωεκλογές, και έμαθαν για το πώς μπορούν οι ευρωεκλογές να καθορίσουν το μέλλον της Ευρωπαϊκής ένωσης και τη ζωή μας, εξοικειώθηκαν με τη πλατφόρμα Αυτή τη φορά ψηφίζω, με τη λειτουργία του ΕΚ, έπαιξαν σε ομάδες σε παιχνίδια γνώσεις και επισκέφθηκαν τη γωνιά του παιδιού στην ελληνική σελίδα της ΕΕ, έμαθαν για την ιστορία δημιουργίας της ΕΕ, και γνώρισαν το Galileo, το ευρωπαϊκό σύστημα δορυφορικής πλοήγησης που παρέχει στους χρήστες βελτιωμένες πληροφορίες θέσης και χρόνου και έμαθαν για τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Συνοχής στην Ελλάδα και τη διαφορά ανάμεσα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και παρακολούθησαν το σχετικό βίντεο. Επίσης, οι μαθητές έμαθαν τι έχει κάνει μέχρι τώρα η Ευρώπη για μας, και από πού μπορούν να αντλούν πληροφορίες σχετικά με την εκπαίδευση, την εργασία,τα ταξίδια και πολλά άλλα που αφορούν τους νέους και γιατί πρέπει να ψηφίσουν!. Έγινε θερμή παρότρυνση σε όλους τους μαθητές μας να επισκέπτονται συχνά την ιστοσελίδα του Γραφείου του ΕΚ στην Ελλάδα (www.europarl.europa.eu/greece) καθώς και τους λογαριασμούς κοινωνικής δικτύωσης του Γραφείου, όπως το Twitter (https://twitter.com/EP_Hellas), το Facebook (https://www.facebook.com/EPHellas), το Youtube (www.youtube.com/europarlgr) και το Instagram (http://instagram.com/EPHellas). To hashtag του προγράμματος είναι το #EPambassadorSchool .
Φωτογραφικό υλικό από την προετοιμασία μας
και τις δράσεις μας ως τώρα θα βρείτε πιο κάτω:
SENIOR AMBASSADORS
Παπαϊωάννου Βασιλική, ΠΕ06
Κότσης Δημήτριος, ΠΕ04
Καρασίμος Ζήσης, ΠΕ 86
JUNIOR AMBASSADORS
Αργυρούλη Μαρία, Γ Λυκείου
Τσούτσας Αγγελος, β Λυκείου
Αντέτα Γκιόνα, Α Λυκείου
Αυτό το εργασίααπό τον Βασιλική Παπαϊωάννου χορηγείται με άδειαCreative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές .
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου