Πέμπτη 14 Μαρτίου 2019

22.2.2019 - Ομιλία και συζήτηση με τον Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μαργαρίτη Σχοινά - 10ο ΓΕΛ ΛΑΡΙΣΑΣ

Σχολείο: 10ο Γενικό Λύκειο Λάρισας

Ημερομηνία διεξαγωγής δράσης: 22/02/2019

Τίτλος δράσης: Ομιλία και συζήτηση με τον Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μαργαρίτη Σχοινά

Θεματική Ενότητα (πχ. περιβάλλον, αξίες ΕΕ, κοινοβουλευτισμός, κλπ):
·         Η Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση: ένα εγχείρημα που δικαιώθηκε ιστορικά
o   Η μακρά ειρηνική περίοδος
o   Η κοινωνική ευημερία
o   Οι αξίες του ευρωπαϊκού δημοκρατικού γίγνεσθαι
·         Μέλλον της Ευρώπης
o    Η σημασία των Ευρωεκλογών και η συμμετοχή μας σ’ αυτές
o   Η προάσπιση των Ευρωπαϊκών κεκτημένων
o   Ανάδειξη του λόγου όλων των Ευρωπαίων πολιτών και σύνδεσή του με τα κέντρα λήψης αποφάσεων
·         Τα δικαιώματα των νέων στην Ευρώπη με συμμετοχικές δράσεις

Για πόσο καιρό διήρκεσε η δράση;  1 ημέρα (σύνδεση & ομιλία) + 3 μήνες επαφών και διευθέτησης όλων των λεπτομερειών της εκδήλωσης

Συμμετέχοντες (υποψήφιοι) καθηγητές-πρέσβεις:
α) Καρασίμος Ζήσης (ΠΕ86) Πληροφορικής
β) Παπαϊωάννου Βασιλική (ΠΕ06) Αγγλικής
γ) Κότσης Δημήτριος (ΠΕ04.04) Βιολόγος

Συμμετέχοντες (υποψήφιοι) μαθητές-πρέσβεις:
α) Γκιόνα Αντέτα (Α' Τάξη)
β) Τσούτσας Άγγελος (Β' Τάξη)
γ) Αργυρούλη Μαρία (Γ΄ Τάξη)

Έγινε ειδική εκδήλωση για να παρουσιαστεί η δράση; ΝΑΙ / ΟΧΙ (επιλέξτε)


Αν ΝΑΙ, πόσα άτομα παρευρέθηκαν στην εκδήλωση; 120

Παρακαλώ αναφέρετε αν η δράση ενέπλεξε άτομα πέραν του σχολείου (για παράδειγμα δημοτικές αρχές, δημοσιογράφους, ένα οργανισμό, κλπ)

Την εκδήλωση κάλυψε εκτενώς μια από τις μεγαλύτερες και ιστορικότερες εφημερίδες του Περιφερειακού Τύπου, η “Ελευθερία” Λάρισας. Πιο συγκεκριμένα από τις 17/02/2019 μέχρι και τις 23/02/2019 πρόβαλλε συνεχώς στις σελίδες της την εκδήλωση.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν καθηγητές και μαθητές του 8ου Γενικού Λυκείου Λάρισας που συμμετέχουν επίσης ενεργά στο ίδιο πρόγραμμα “Σχολεία-Πρέσβεις”. Τέλος παρευρέθηκε εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Β/μιας Λάρισας (Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Θεμάτων).

Τι αποτέλεσμα παρήγαγε η δράση (π.χ. δημιουργία βίντεο, προσομοίωση, εκπαιδευτική ημερίδα)
  
Η δράση αυτή με επίσημο προσκεκλημένο τον Εκπρόσωπο Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μαργ. Σχοινά, λόγω της ιδιαίτερης αμεσότητάς της προς τους καθηγητές και τους μαθητές παρήγαγε έναν θετικό αντίκτυπο, ώστε να γίνουν γόνιμοι προβληματισμοί πάνω στα καίρια θέματα που έθιξε ο κ. Σχοινάς. Ήταν αυθεντική και διαδραστική, με ερωτήσεις από καθηγητές και μαθητές, που ο κ. Σχοινάς απάντησε με ουσιαστικό και κατανοητό τρόπο γεγονός ικανοποιώντας τους παρευρισκόμενους. 


Επίσης η απόσταση «γεφυρώθηκε» με την βοήθεια της τεχνολογίας και έφερε κοντά τους νέους με ένα προβεβλημένο στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ώστε να διαπιστώσουν ότι η Ευρώπη είναι μια υπόθεση δική τους και να αισθανθούν ότι έχουν να κερδίσουν πολλά από τη συμμετοχή τους στις διεργασίες της.
Βιντεοσκοπήθηκε όλη η εκδήλωση και θα χρησιμοποιηθεί η τεχνογνωσία που αποκτήθηκε και σε άλλες παρόμοιες εκδηλώσεις στο μέλλον.

Περιγραφή δράσης 

Η όλη δράση ξεκίνησε με αφορμή τις μορφές δράσεων που αναφέρονται στο “Πρόγραμμα Σχολεία-Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (EPAS)” (σελ. 3) [Συζήτηση επί θεμάτων ευρωπαϊκής επικαιρότητας (Πρόσκληση για παρουσίαση (με διάλογο) από κάποιον επιλεγμένο ομιλητή]. Έτσι λοιπόν δραττόμενοι της ευκαιρίας που ο κ. Σχοινάς παρευρέθηκε στη Λάρισα σε άλλη εκδήλωση του ζητήσαμε μια ομιλία – συζήτηση μέσω skype, πάνω σε θέματα που θα αποφασίζαμε από κοινού. Δέχθηκε μετά χαράς και έτσι ξεκίνησε ένας κύκλος επαφών μας, με το γραφείο του και πιο συγκεκριμένα με την κα Κρίκου που κατέληξε στην τελική εκδήλωση της Παρασκευής 22/03/2019.
Τα θέματα της ομιλίας θα ήταν:
1. Ποιες είναι οι αρμοδιότητες και οι εξουσίες των κυριότερων Οργάνων της ΕΕ;
2. Το ΕΚ εκπροσωπεί τους ευρωπαίους πολίτες. Πόσο κοντά νιώθουν οι πολίτες στην ΕΕ;
3. Σύγχρονες προκλήσεις για την ΕΕ. Προοπτικές και «σενάρια» για το μέλλον.

Ο κ. Σχοινάς όμως πέραν αυτών των θεμάτων στην ομιλία του επεκτάθηκε και τις ευκαιρίες που ανοίγονται για τους νέους μέσα στην Ευρώπη μέσω προγραμμάτων ειδικά γι αυτούς, και τους έκανε έκκληση να τα εκμεταλλευτούν. Επίσης έστειλε ένα σημαντικό μήνυμα στους νέους και σε όλους εμάς για τη σημασία των επερχόμενων Ευρωεκλογών, γιατί να ψηφίσουμε.
Στο τέλος της ομιλίας του πήραν το λόγο μαθητές και καθηγητές και του υπέβαλλαν ερωτήσεις, όπως πως μπορεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να διαχειριστεί μια ενδεχόμενη επέκτασή της με νέες χώρες, πως μπορεί να προστατευτεί η βασικός μισθός του πολίτη, πως επηρεάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση τις μελλοντικές επιλογές των νέων, π.χ. συμπλήρωση μηχανογραφικού κ.α.
Στη δράση συμμετείχαν και μαθητές από άλλο Λύκειο με ερωτήσεις. Καθηγητής – Πρέσβης του 10ου Λυκείου έκανε μια εισαγωγική ομιλία προς τους παρευρισκόμενους πριν την κύρια ομιλία του κ. Σχοινά. Επίσης φωτογραφήθηκαν χαρακτηριστικές στιγμές της δράση και βιντεοσκοπήθηκε όλη η εκδήλωση.


Στο τέλος γκρουπ δύο μαθητριών απέδωσε μουσικά τον ύμνο της Ευρώπης καθώς και άλλα μουσικά κομμάτια στα οποία συμμετείχαν καθηγητές και μαθητές.




Προβλήματα που αντιμετωπίσατε και πως τα επιλύσατε 

Το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν το γεγονός ότι το σχολείο μας στερούνταν μιας αξιόλογης και αξιόπιστης μικροφωνικής εγκατάστασης προκειμένου να προβεί σε τέτοιου είδους εκδήλωση. Για το σκοπό αυτό, για καιρό, αποδυθήκαμε σε έναν αγώνα δρόμου, ώστε να παραγγελθεί μια τέτοια μέσα από τις προβλεπόμενες διαδικασίες «Αγοράς και προμήθειας υλικών για τις σχολικές μονάδες», ξεπερνώντας όλες τις «προκλήσεις» που συναντήσαμε.
Μια άλλη πρόκληση που αντιμετωπίσαμε ήταν η έλλειψη Internet στην αίθουσα που θα γινόταν η εκδήλωση, ένα νεότευκτο Γυμναστήριο μεγάλων διαστάσεων. Με τη βοήθεια των τεχνικών του ΚΕ ΠΛΗΝΕΤ (Κέντρου Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών) της Β/θμιας Εκπαίδευσης Λάρισας, καταφέραμε να εγκαθιδρύσουμε αξιόπιστο και γρήγορο Internet στον χώρο της εκδήλωσης.
Τέλος, η κατάλληλη προετοιμασία των μαθητών, η συνεννόηση με το άλλο Γενικό Λύκειο που λαμβάνει μέρος στο εν λόγω πρόγραμμα και η δημοσιογραφική κάλυψη ήσαν μικρότερες προκλήσεις που ξεπεράσθηκαν με επιτυχία χάρις στην εργατικότητα και την πίστη των Καθηγητών και Μαθητών – Πρέσβεων.

Προτεινόμενες καλές πρακτικές  (max 1000 χαρακτήρες)

Μια καλή πρακτική που πρέπει να ακολουθεί κάποιος για τέτοιου είδους δράσεις είναι να είναι απόλυτα συνεπής απέναντι στον σημαντικό ομιλητή. Να απαντά άμεσα στα μηνύματα, να έχει υπόψη του πως ο χρόνος του ομιλητή είναι πολύτιμος και να καθορίζεται έγκαιρα η θεματολογία της ομιλίας του από κοινού. Επίσης ο καθορισμός της ημερομηνίας και ο χρόνος έχουν πολύ μεγάλη σημασία για την επιτυχή έκβαση της εκδήλωσης.
Τα σχολεία πολλές φορές παρουσιάζουν απρόβλεπτους παράγοντες γι αυτό και πρέπει να έχει κάποιος υπόψη του πάντα ένα plan B. Ιδίως όταν έχει να κάνει με την τεχνολογία όπου κάτι μπορεί να πάει στραβά π.χ. να χαθεί η σύνδεση στο Internet. Γι αυτό πρέπει να προετοιμασθεί κατάλληλα, εντατικά και έγκαιρα ώστε να μην αφεθεί τίποτε στην τύχη. Καλό είναι να εμπιστεύεται τους ειδικούς και να ζητάει τη βοήθειά τους.
Τέλος, προτείνεται να καταγράφεται ποιος παράγοντας υπονόμευσε τυχόν τη διαδικασία εκτέλεσης της δράσης και να σημειώνεται, ώστε σε τέτοιου είδους δράσεις μελλοντικά να γίνεται έγκαιρα πρόβλεψη.

Πως αξιολόγησαν τη δράση οι υποψήφιοι μαθητές-πρέσβεις;


Προσωπικά για μένα σαν μαθητή-πρέσβη ήταν σημαντική εμπειρία η συμμετοχή μου στη δράση αυτή, διότι ήρθα σε άμεση επαφή με έναν από τους σημαντικότερους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ακούσαμε από έναν σημαντικό αξιωματούχο και μάλιστα Έλληνα, τον κ. Σχοινά να μας παραθέτει πολύ σημαντικά στοιχεία που αγνοούσαμε όπως ότι ”Η Ευρώπη δεν είναι ένα "τεχνικό ζήτημα”, αλλά ότι η Ευρώπη είναι η ζωή μας, είμαστε εμείς, μία πραγματικότητα που μας περιβάλλει, μια σειρά από δικαιώματα, είναι μία ασπίδα που μας προστατεύει, ακόμη θα λέγαμε είναι ένα “δόρυ” με το οποίο μπορούμε να διεκδικήσουμε περισσότερα πράγματα”!
Μας ενέπνευσε η ομιλία του και μάθαμε για τα δικαιώματά μας σαν νέοι στην Ευρώπη. Επίσης έμαθα να συνεργάζομαι με τους άλλους γύρω μου σε διάφορα τεχνικά ζητήματα για την προετοιμασία μιας εκδήλωσης όπως αυτή.
Τέλος, η δράση αυτή μας έδωσε όλους κίνητρα και ώθηση να συνεχίσουμε και με άλλες δράσεις γύρω από την Ευρώπη με απώτερο στόχο τη διάχυση των αξιών της.

Λοιπά σχόλια :

Παρ’ ότι βρισκόμαστε τόσα χρόνια μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ασχολούμενοι με τέτοιου είδους δράσης διαπιστώνουμε πόσο λίγα πράγματα γνωρίζουμε γι αυτήν και συνεπώς πόσα πολλά έχουμε ακόμη να μάθουμε. Πιστεύουμε ότι οι νέοι πρέπει να εντρυφήσουν σε όλο και περισσότερες πτυχές του οικοδομήματος της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης με όλο και περισσότερες δράσεις και διάχυσή τους. Έτσι θα συνειδητοποιήσουν περισσότερο τη θέση τους και τις δυνατότητες που τους ανοίγονται εκεί μέσα.


Φωτογραφικό υλικό από τη δράση μας θα βρείτε εδώ:














Άδεια Creative Commons
Το έργο με τίτλο Τηλεδιάσκεψη με κ Μαργαρίτη Σχοινά από τον δημιουργόΚαρασίμος Ζήσης διατίθεται με την άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«Μαθησιακές δυσκολίες, διδασκαλία και αξιολόγηση της αγγλικής γλώσσας »

Τη Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2024 και ώρα 12.30 - 14.00 υλοποιήθηκε προγραμματισμένη, διαδικτυακή επιμόρφωση (μέσω webex) εκπαιδευτικών αγγλικής...