Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2024

«'Ψυχική Ανθεκτικότητα και Ενδυνάμωση»

Υλοποιήθηκε σήμερα  Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2024 και ώρα 12.00- 14.00  η διαδικτυακή επιμόρφωση με θέμα: «Ψυχική Ανθεκτικότητα και Ενδυνάμωση» στην ηλεκτρονική πλατφόμα webex για όλους/όλες τους εκπαιδευτικούς των σχολείων παιδαγωγικής μας ευθύνης. 

Ψυχική ανθεκτικότητα είναι η ικανότητα να αντεπεξέρχεται κανείς και να προσαρμόζεται στις αντιξοότητες, σε τραυματικά ή τραγικά γεγονότα, σε απειλητικά γεγονότα ή καταστάσεις που προκαλούν σημαντικό στρες. Η ψυχική ανθεκτικότητα δε μας βοηθά απλώς να τα βγάζουμε πέρα στις δυσκολίες. Αποτελεί μία συνεχόμενη διαδικασία που έχει να κάνει με βαθιά προσωπική αλλαγή και ανάπτυξη. Η ψυχική ανθεκτικότητα δεν είναι ένα χαρακτηριστικό προσωπικότητας που κάποιοι έχουν και κάποιοι όχι. Αντίθετα, είναι μια διαδικασία, που μπορούν όλοι να καλλιεργήσουν.



Εισηγήτρια της επιμόρφωσης η ειδικός κ. Γκίκα, ψυχολόγος του Χαμόγελου του Παιδιού και  κλινική νευροψυχολόγος, η οποία εργάζεται στον Οργανισμό (Χαμόγελο του Παιδιού)  τα τελευταία πέντε χρόνια τόσο στο κομμάτι της πρόληψης όσο και στο κομμάτι της παρέμβασης στην κρίση και της υποστήριξης παιδιών, γονέων εκπαιδευτικών και οικογενειών. Επίσης, συντονίζει το Κέντρο για τη Διαδικτυακή Ασφάλεια του Οργανισμού. Κατά τη διάρκεια της εισήγησης παρουσιάστηκε η Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056 και η Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000.




Η   βάση της ψυχικής ανθεκτικότητας είναι η επαφή μας με άλλους ανθρώπους. Κι ένας από τους λόγους που επιλέξαμε αυτή την επιμόρφωση σήμερα ήταν αφενός γιατί το ζήτησαν οι εκπαιδευτικοί και αφετέρου επειδή θέλαμε να υποστηρίξουμε αυτή την ανθρώπινη επαφή που πιστεύουμε ότι  όλοι χρειαζόμαστε για να παραμείνουμε συνδεδεμένοι και να λάβουμε υποστήριξη. 



Η κ. Γκίκα, αφού όρισε τι είναι και τι δεν είναι ψυχική ανθεκτικότητα, μίλησε για την αξία των συναισθημάτων, την αναζήτηση τρόπων ενδυνάμωσης, τη δημιουργία σχέσεων, τη φροντίδα του εαυτού, την έμφαση στις υγιείς σκέψεις, την αναζήτηση βοήθειας από ειδικούς, την αυτοεκπαίδευση στην ομορφιά, τη δύναμη των λέξεων που λέμε στον εαυτό μας και στους άλλους, τη σύνδεση με τους άλλους και τη σημασία της ενεργής ακρόασης.




Κατά τη διάρκεια της εισήγησης, η κ. Γκίκα έδωσε με παραδείγματα και βίωμα τις έννοιες και αξίες που συνδέονται με την ψυχική ανθεκτικότητα και προβλημάτισε τους εκπαιδευτικούς ως προς το υποστηρικτικό τους υπόβαθρο, τα θέματα που βρίσκονται εντός και εκτός ελέγχου μας και την αναζήτηση πραγμάτων που ανακουφίζουν το συναίσθημα και τρόπων που ενδυναμώνουν την επικοινωνία με τους άλλους. 





Η κ. Γκίκα έδωσε ιδέες για το πώς μπορεί το σχολείο να ενισχύσει τη ψυχική ανθεκτικότητα των μαθητών και μίλησε για την αξία των συναισθημάτων:







Η εκδήλωση ήταν μια συνδιοργάνωση των Συμβούλων Εκπαίδευσης κλ. ΠΕ06 (Αγγλικής) Α΄ Αθήνας. 

Ευχαριστούμε πολύ το Χαμόγελο του Παιδιού για τη συνεργασία!

Παπαϊωάννου Βασιλική

Κάλφογλου Χριστίνα

Βακαλούδη Αικατερίνη


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Most popular post!