Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2023

WEBINAR: «Διαχείριση τάξης - αύξηση της συνοχής της ομάδας - πρόληψη της επιθετικότητας», Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2023

Υλοποιήθηκε σήμερα Τρίτη 28.11.2023 και ώρα 17.00 - 19.30 διαδικτυακή, (μέσω webex) επιμορφωτική δράση για εκπαιδευτικούς κλ. ΠΕ06 ΔΕ της  Α ΑΘΗΝΑΣ (και για εκπαιδευτικούς σχολείων παιδαγωγικής ευθύνης) με θέμα: «Διαχείριση τάξης - αύξηση της συνοχής της ομάδας - πρόληψη της επιθετικότητας», κατόπιν έγκρισης της Ολομέλειας του 1ου ΠΕ.Κ.Ε.Σ Αττικής (Πράξη 5η/01.09.2023) κατόπιν πρωτοβουλίας και  συνδιοργάνωσης όλων των Συμβούλων Εκπαίδευσης κλ. ΠΕ06 Α ΑΘΗΝΑΣ.






Στόχος του επιμορφωτικού σεμιναρίου ήταν να λειτουργήσει υποστηρικτικά στο εκπαιδευτικό έργο εστιάζοντας στους παρακάτω άξονες:

 • Στυλ διαχείρισης τάξης από τον εκπαιδευτικό: χαρακτηριστικά και συνέπειες. 
• Οι ρόλοι των μαθητών στη δυναμική των σχέσεων στην τάξη: ο «κλόουν», ο «αποδιοπομπαίος τράγος», κ.ά. και η διαχείρισή τους. 
• Ανάθεση ρόλων στην ομαδοσυνεργατική μάθηση, διαδικασίες αξιολόγησης
 • Εξωτερικά και εσωτερικά κίνητρα για τη μάθηση: κανόνες τάξης, αμοιβές και συνέπειες, ευθύνες, επιλογές, πρωτοβουλίες μαθητών.
 • Δραστηριότητες – "παιχνίδια" συνεργασίας, σωματικής και ψυχικής οικειότητας / αύξηση της συνοχής και της εμπιστοσύνης μεταξύ των μαθητών.
 • Επικοινωνία γονέων - εκπαιδευτικών / αύξηση της συμμετοχής των γονέων.

 
Εισηγήτρια στο εξ αποστάσεως σεμινάριο ήταν η κα Αθηνά Καραβόλτσου, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας (Msc), Ψυχοθεραπεύτρια (επί πτυχίω), Θεατρολόγος (Mst), Μαθηματικός. Η κ. Καραβόλτσου μίλησε για τα χαρακτηριστικά συνεκτικότητας της ομάδας, έδωσε στους/στις εκπαιδευτικούς ιδέες για να εξασφαλίσουν τη συνοχή της ομάδας από την αρχή της σχολικής χρονιάς και ουσιαστικά  να δώσουν έμφαση στην πρόληψη της επιθετικότητας που κάποιες φορές εκδηλώνεται στην τάξη, αντιλαμβανόμενοι πώς αυτή η συνοχή μπορεί να βοηθήσει  στη μαθησιακή διαδικασία σε συνδυασμό με την αίσθηση ενότητας που μπορεί να καλλιεργηθεί και ανάμεσα στους γονείς ή μεταξύ εκπαιδευτικού, μαθητών και γονέων. 




Η κα Καραβόλτσου έδωσε πολλές ιδέες για το τι πραγματικά σημαίνει διαχείριση τάξης κι έδωσε και πληροφορίες/ιδέες για το συμβόλαιο τάξης, την έκφραση συναισθημάτων,  τις 'κοινωνικές' ποινές σε μαθητές και τη διαχείριση δύσκολων περιστατικών με παιδαγωγικό τρόπο για μακροπρόθεσμο όφελος. 

Φωτογραφίες από την εκδήλωση θα βρείτε εδώ:


















Με εκτίμηση, 

Οι Σύμβουλοι Εκπαίδευσης ΠΕ06 της ΔΔΕ Α΄Αθήνας:

 Κάλφογλου Χριστίνα (1η θέση)
 Βακαλούδη Αικατερίνη (2η θέση)
 Παπαϊωάννου Βασιλική (3η θέση)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Most popular post!