Δευτέρα 29 Μαΐου 2023

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΛΥΚΕΙΟΥ στην αγγλική γλώσσα, σύμφωνα με το ΠΣ- ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΜΑΘΗΣΙΑΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ

 ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΜΑΘΗΣΙΑΚΗΣ  ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ (Τυπική και εναλλακτική αξιολόγηση)


Ο ρόλος της αξιολόγησης:


  • ο ρόλος της αξιολόγησης είναι διαμορφωτικός, ανατροφοδοτικός και μεταγνωστικός

  • δίνεται η δυνατότητα στους/στις εκπαιδευτικούς να συλλέγουν πληροφορίες για την πρόοδο των μαθητών/-τριών

  • δίνεται η δυνατότητα στους/στις εκπαιδευτικούς να ελέγχουν την αποτελεσματικότητα των διδακτικών τους προσεγγίσεων

  • να δημιουργούν ομάδες εργασίας των μαθητών/-τριών με βάση το επίπεδο γλωσσομάθειάς τους

  • να παρέχουν περιγραφικά σχόλια ανατροφοδότησης ώστε να δημιουργούν στους μαθητές/-τριες θετικά κίνητρα για συνεχή προσπάθεια και πρόοδο.

Θα βρείτε τα είδη τυπικής και εναλλακτικής αξιολόγησης στην παρουσίαση εδώ


ΥΛΗ - ΟΔΗΓΙΕΣ - ΤΡΟΠΟΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΘΔΔ (ΛΥΚΕΙΟ)

2022-2023

Οι μαθητές Λυκείου εξετάζονται σύμφωνα με το Αριθμ. 104182/Δ2 ΦΕΚ 4678/5.9.2022


Αξιολόγηση μαθητών Γυμνασίου  (2021-2022, 2022-23):

Στο ΦΕΚ Α΄ 136/03-08-2021 δημοσιεύτηκε ο νόμος υπ’ αριθμ. 4823/2021 με θέμα: «Αναβάθμιση του σχολείου, ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών και άλλες διατάξεις». Το άρθρο 86 του Κεφαλαίου Α΄ του Μέρους Δ΄ του ανωτέρω νόμου αφορά θέματα Αξιολόγησης μαθητών Γυμνασίου.

Με όλες τις αλλαγές εδώ





Πρόγραμμα Σπουδών για τις Ξένες Γλώσσες στο Γενικό Λύκειο (ΠΣ-ΓΛ)

Το κοινό Πρόγραμμα Σπουδών για τις Ξένες Γλώσσες στο Γενικό Λύκειο (ΠΣ-ΓΛ) αφορά τις γλώσσες που περιλαμβάνονται στα ισχύοντα ωρολόγια προγράμματα και συγκεκριμένα την αγγλική γλώσσα, η οποία είναι υποχρεωτική σε όλες τις τάξεις του Γενικού Λυκείου, καθώς επίσης τη γαλλική και τη γερμανική γλώσσα, οι οποίες προσφέρονται κατ’ επιλογήν στην Α και Β Λυκείου. Μέσω του ΠΣ-ΓΛ είναι δυνατή η πλαισίωση και επιπλέον γλωσσών που μπορεί να συμπεριληφθούν στο μέλλον στα ωρολόγια προγράμματα του Γενικού Λυκείου.

Γενικοί Στόχοι 

 Σε συνέχεια του Ενιαίου Προγράμματος Σπουδών για τις Ξένες Γλώσσες στο Δημοτικό και το Γυμνάσιο (ΕΠΣ-ΞΓ), το Πρόγραμμα Σπουδών για τις Ξένες Γλώσσες στο Γενικό Λύκειο (ΠΣ-ΓΛ) είναι κοινό για όλες τις ξένες γλώσσες του Γενικού Λυκείου και αποτελεί εργαλείο για τη διδασκαλία και μάθηση κοινωνικά προσδιορισμένης χρήσης της γλώσσας με σκοπό την ανάπτυξη ικανοτήτων κατανόησης και παραγωγής νοημάτων, όπως αυτά δηλώνονται στο κοινωνικοπολιτισμικό πλαίσιο παραγωγής τους μέσω διαφορετικών ειδών γραπτών και προφορικών κειμένων. Η ανάπτυξη επικοινωνιακής ικανότητας, γλωσσικής επίγνωσης, διαπολιτισμικής συνείδησης και διαμεσολαβητικής ικανότητας των μαθητών/-τριών του Γενικού Λυκείου πραγματοποιείται μέσω της ανάπτυξης γενικότερων γνώσεων σχετικά με τη δομή και τη λειτουργία της εκάστοτε γλώσσας σε διαφορετικές κοινωνικές συνθήκες και περιστάσεις επικοινωνίας. Στο ΠΣ-ΓΛ προδιαγράφονται οι προσδοκώμενοι επικοινωνιακοί στόχοι και οργανώνεται η γλωσσική ύλη ανά επίπεδο επικοινωνιακής γλωσσικής επάρκειας με βάση την εξάβαθμη κλίμακα του Συμβουλίου της Ευρώπης. Το ΠΣ-ΓΛ έχει ως αφετηρία τα μαθησιακά αποτελέσματα, δηλαδή όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζει, να κατανοεί και να μπορεί να εφαρμόσει ο/η μαθητής/-τρια με την ολοκλήρωση κάθε μαθησιακής διαδικασίας. Κατά συνέπεια, όλες οι παράμετροι της διδακτικής και μαθησιακής διαδικασίας εξαρτώνται από τον καθορισμό των Προσδοκώμενων Μαθησιακών Αποτελεσμάτων (ΠΜΑ).

Ειδικοί Στόχοι 

Το ΠΣ-ΓΛ υιοθετεί τους δείκτες επικοινωνιακής επάρκειας του Κοινού Ευρωπαϊκού Πλαισίου Αναφοράς για τις Γλώσσες (Συμβούλιο της Ευρώπης, 2020)  σε συνδυασμό με την ανάπτυξη δεξιοτήτων πολυγραμματισμού και ψηφιακού γραμματισμού. Οι παραπάνω αρχές εφαρμόζονται στην ανάπτυξη Θεματικών Πεδίων, επιμέρους Θεματικών Ενοτήτων, αναλυτικών περιγραφών των προσδοκώμενων μαθησιακών αποτελεσμάτων και οριζόντιας σύνδεσής τους με ενδεικτικές δραστηριότητες ανά επίπεδο γλωσσομάθειας. Πιο συγκεκριμένα, η περιγραφή των προσδοκώμενων μαθησιακών αποτελεσμάτων στο ΠΣ-ΓΛ συνίσταται σε αναλυτικές δηλώσεις σχετικά με τις επικοινωνιακές γλωσσικές ενέργειες ή δράσεις που αναμένεται να είναι σε θέση να πραγματοποιούν οι μαθητές/-τριες σε κάθε επίπεδο γλωσσομάθειας, προκειμένου να θεωρούνται επαρκείς χρήστες της γλώσσας στο συγκεκριμένο επίπεδο. Η κάθε δήλωση προσδοκώμενου μαθησιακού αποτελέσματος είναι στην πραγματικότητα ένας «περιγραφικός» δείκτης (περιγραφητής) της επικοινωνιακής επάρκειας των μαθητών/-τριών. Οι γενικοί και ειδικοί περιγραφητές του ΠΣ-ΓΛ προσδιορίζουν τις ενέργειες ή δράσεις τις οποίες πρέπει να είναι σε θέση να πραγματοποιούν οι μαθητές/-τριες ανά επίπεδο γλωσσομάθειας, καθώς και τα γλωσσικά μέσα τα οποία θα πρέπει να μπορούν να χρησιμοποιούν προκειμένου να επικοινωνούν αποτελεσματικά σε ποικίλα κοινωνικά και πολιτισμικά περιβάλλοντα. Πιο συγκεκριμένα, οι ενέργειες ή δράσεις που διατυπώνονται στο ΠΣ-ΓΛ μέσω των περιγραφητών αφορούν επικοινωνιακές γλωσσικές ικανότητες, όπως αυτές περιγράφονται στο Κοινό Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Αναφοράς για τις Γλώσσες (Συμβούλιο της Ευρώπης, 2020). Επιπλέον, λαμβάνοντας υπόψη ότι σημαντικό ποσοστό της επικοινωνίας των εφήβων σήμερα πραγματοποιείται με τη χρήση των νέων τεχνολογιών, το ΠΣ-ΓΛ επιχειρεί να συνδέσει την επικοινωνιακή επάρκεια στην ξένη γλώσσα με τον ψηφιακό γραμματισμό των μαθητών/-τριών του Γενικού Λυκείου. Ως εκ τούτου, στην περιγραφή των επιμέρους γλωσσικών επικοινωνιακών ενεργειών ή δράσεων επιχειρείται η συμπερίληψη περιγραφητών του Κοινού Ευρωπαϊκού Πλαισίου Αναφοράς για τις Γλώσσες (Συμβούλιο της Ευρώπης, 2020) και του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Ψηφιακής Επάρκειας των Πολιτών (Συμβούλιο της Ευρώπης, 2017) - επισυνάπτεται το Νέο του 2022 -  που έχουν σχέση με τη διαδικτυακή επικοινωνία και τη χρήση των νέων τεχνολογιών.


 Το ΠΣ-ΓΛ εστιάζει στην ενίσχυση των παρακάτω επικοινωνιακών ικανοτήτων:

 − κατανόηση γραπτού λόγου

 − κατανόηση προφορικού λόγου 

− παραγωγή γραπτού λόγου 

− παραγωγή προφορικού λόγου 

− διάδραση (προφορική και γραπτή)

 − διαμεσολάβηση (προφορική και γραπτή)

 − διαδικτυακή επικοινωνία (προφορική και γραπτή) 

Προκειμένου να επιτελέσουν συγκεκριμένες γλωσσικές επικοινωνιακές ενέργειες ή δράσεις, οι μαθητές/-τριες της ξένης γλώσσας βασίζονται σε διάφορες ικανότητες (γλωσσικές, παραγλωσσικές κ.ά.) που έχουν αναπτύξει στη διάρκεια των ετών. Πιο συγκεκριμένα, η επικοινωνιακή γλωσσική ικανότητα συνδέεται, μεταξύ άλλων, με γλωσσικές, κοινωνιογλωσσικές και πραγματολογικές ικανότητες, τις οποίες αξιοποιούν οι χρήστες μιας γλώσσας για την πραγμάτωση των επικοινωνιακών τους προθέσεων. Στο ΠΣΓΛ δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη:

 α) της λεξιλογικής ικανότητας, δηλαδή της γνώσης και της ικανότητας χρήσης των λεξικών και γραμματικών στοιχείων μιας γλώσσας,

 β) της κοινωνιογλωσσικής ικανότητας που αφορά τη γνώση και τις δεξιότητες που απαιτούνται για την κατάλληλη κοινωνικά χρήση μιας γλώσσας και

 γ) της πραγματολογικής ικανότητας που σχετίζεται με την παραγωγή προφορικού ή γραπτού λόγου για την επίτευξη συγκεκριμένων επικοινωνιακών λειτουργιών. 

Με βάση τα παραπάνω γίνεται σαφές ότι στο ΠΣ-ΓΛ προδιαγράφονται τα στοιχεία του γνωστικού αντικειμένου που πρέπει να διδαχθούν και όχι το πότε ακριβώς ή το πώς θα διδαχθούν, εφόσον ο επιμερισμός της ύλης, οι μέθοδοι, οι τεχνικές διδασκαλίας κ.λπ. καθορίζονται από παράγοντες που έχουν άμεση σχέση με το μαθητικό δυναμικό και τα διαφορετικά περιβάλλοντα μάθησης. Από τα επίπεδα γλωσσομάθειας της εξάβαθμης κλίμακας του Κοινού Ευρωπαϊκού Πλαισίου Αναφοράς για τις Γλώσσες, τα προβλεπόμενα για την εκπαίδευση στο Γενικό Λύκειο είναι τα εξής: Α2, Β1, Β2 και Γ1. 

Μπορείτε να κατεβάσετε τα αρχεία που σχετίζονται με το Πρόγραμμα Σπουδών για τις Ξένες Γλώσσες στο Γενικό Λύκειο (ΠΣ-ΓΛ) απο εδώ!

 



Τετάρτη 10 Μαΐου 2023

Επίσκεψη στο 24ο Λύκειο Αθηνών στο πλαίσιο υλοποίησης προγράμματος Erasmus

Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μου ως σύμβουλος εκπαίδευσης επιστημονικής ευθύνης κλ. ΠΕ06, επισκέφθηκα σήμερα 10 Μαίου 2023 το 24ο Λύκειο Αθήνας για να συμμετάσχω στις εξαιρετικά ενδαφέρουσες εργασίες του σχολείου και συγκεκριμένα μαθητών της Β λυκείου υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας αγγλικών Χριστίνας Καρρά, με εκπαιδευτικούς και μαθητές από τη Ρουμανία, στο πλαίσιο προγράμματος Erasmus με κωδικό έγκρισης 2022-Ι-ΚΟ0l-ΚΑ121-SCΗ-0000582oo με θέμα τον ενδοσχολικό εκφοβισμό. 


Το πρόγραμμα των εβδομαδιαίων δραστηριοτήτων του 24ου Λυκείου Αθηνών (8-12 Μαίου 2023) με το  «Liceul Teoretic Constantin Νοßòα Alexandria" της Ρουμανίας μου αποστάλθηκε ηλεκτρονικά, μέσω του υπευθύνου εκπαιδευτικών θεμάτων της ΔΔΕ Α Αθήνας,  και προέβλεπε δραστηριότητες στα αγγλικά, μιας και επίσημη γλώσσα των εργασιών ήταν η αγγλική.




Οι μαθητές παρακολούθησαν την ταινία LES CHORISTES (2004) και συμμετείχαν ομαδοσυνεργατικά σε δραστηριότητες με τους μαθητές της Ρουμανίας, υπο την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών, συζητώντας για τα είδη του εκφοβισμού, το αντίκτυπο που έχει στο θύμα, τα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης και κατέθεσαν στην ολομέλεια τις σκέψεις που κατατέθηκαν στις μικρές τους ομάδες.

Ακολουθούν κάποιες φωτογραφίες από την εκδήλωση και τις ομαδοσυνεργατικές δραστηριότητες:









Ευχαριστώ πολύ τη διεύθυνση (κ. Ξυναριανού) και τους εκπαιδευτικούς του 24ου Λυκείου για τη φιλοξενία. 





Χαιρετισμός Σχολικής Συμβούλου κλ. ΠΕ06 (Αγγλικής φιλολογίας) Βασιλικής Παπαϊωάννου

Αγαπητές/Αγαπητοί συνάδελφοι/ισσες,


 Με την ανάληψη των καθηκόντων μου ως Σύμβουλος Εκπαίδευσης Αγγλικής Γλώσσας της Α΄ Αθήνας και πιο συγκεκριμένα των δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Αθήνας, Ζωγράφου (και Καισαριανής για την α/θμια), αισθάνομαι την ανάγκη να συστηθώ και να ευχηθώ σε όλους σας ανέφελο κλείσιμο της τρέχουσας σχολικής χρονιάς, με υγεία και δύναμη και ένα ξεκούραστο καλοκαίρι. 







 Κάποιοι από τους στόχους μου, όπως ορίζει και το θεσμικό πλαίσιο, είναι η παιδαγωγική και επιστημονική καθοδήγηση των εκπαιδευτικών αγγλικής γλώσσας, η επιμόρφωση, η ανάπτυξη καινοτόμων πρωτοβουλιών, η υποστήριξη και κάλυψη καθημερινών διδακτικών και εκπαιδευτικών αναγκών και η υποστήριξη σχολείων παιδαγωγικής ευθύνης. Θα είμαι στη διάθεσή σας για μια ουσιαστική, ανοιχτή και αποτελεσματική συνεργασία, ούσα ενεργή εκπαιδευτικός και η ίδια μέχρι πρόσφατα, αξιοποιώντας και την πρότερη εμπειρία μου ως σύμβουλος αγγλικής γλώσσας κλ. ΠΕ06 καθηγητών αγγλικής ν. Μαγνησίας (2014-18).


 Κατά τη διάρκεια του επόμενου σχολικού έτους 2023-2024 θα πραγματοποιηθούν παιδαγωγικές συναντήσεις, ξεκινώντας από το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου 2023, για τις οποίες θα ενημερωθείτε μέσω του σχολείου σας, ενώ κατά τη διάρκεια επισκέψεών μου στις σχολικές μονάδες θα μας δοθεί η δυνατότητα να ανταλλάξουμε απόψεις και προβληματισμούς. Σε κάθε περίπτωση μπορείτε να επικοινωνείτε και τηλεφωνικά ή ηλεκτρονικά μαζί μου για παιδαγωγικά, διδακτικά θέματα ή θέματα που άπτονται της αρμοδιότητάς μου. Θα λειτουργήσει για την επόμενη τετραετία κοινότητα πρακτικής και μάθησης, διάδρασης και ανταλλαγής καινοτόμων ή καλών πρακτικών, για την οποία θα ενημερωθείτε το Σεπτέμβριο. 


 Ευελπιστώ σε μια αγαστή συνεργασία μαζί σας, στην αξιοποίηση της δικής σας διδακτικής εμπειρίας, της προθυμίας σας να μοιραστείτε καλές πρακτικές και καινοτόμες δράσεις και σε μια ειλικρινή και ανθρώπινη επικοινωνία. 


 Με εκτίμηση, 

 Η Σύμβουλος Εκπαίδευσης Α ΑΘΗΝΑΣ κλ. ΠΕ06 Αγγλικής Φιλολογίας 

 Βασιλική Παπαϊωάννου 

vasilikipapape06@gmal.com 



Στο 5ο Λύκειο Ζωγράφου, μαθαίνουμε να ζούμε αρμονικά μαζί

Εκπαιδευτικοί του 5ου ΓΕΛ Ζωγράφου, υπεύθυνοι για την καταπολέμηση της βίας, η ψυχολόγος και η Σύμβουλος Παιδαγωγικής Ευθύνης του σχολείου B...