Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2024

«Παιδαγωγική αξιοποίηση της Ψηφιακής Εκπαιδευτικής Πλατφόρμας e-me στην ξενόγλωσση τάξη»

Ξενόγλωσσοι εκπαιδευτικοί της Α΄ και Γ΄ Αθήνας (ΠΕ05, ΠΕ06 και ΠΕ07 παρακολούθησαν χθες  Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2024 το απόγευμα το πρώτο μέρος της επιμόρφωσης με θέμα:

«Παιδαγωγική αξιοποίηση της Ψηφιακής Εκπαιδευτικής Πλατφόρμας e-me   στην ξενόγλωσση τάξη»

η οποία διοργανώθηκε από τους Συμβούλους Εκπαίδευσης

Βασιλική Παπαϊωάννου, κλ. ΠΕ06

Ευάγγελο Ζώτο, κλ. ΠΕ07

Θάλεια Χατζηγιάννογλου, , κλ. ΠΕ06

Λήδα Μαυρίδου,  κλ. ΠΕ05

και εισηγήτρια την Αγγελική Πολίτη, εκπαιδευτικό κλ. ΠΕ06 στο Πρότυπο Γυμνάσιο Ιλίου, (MA στην Εφαρμοσμένη Γλωσσολογία, M.Ed στις ΤΠΕ για την Εκπαίδευση), και μέλος της παιδαγωγικής ομάδας της e-me. 

Το πρώτο μέρος της επιμόρφωσης υλοποιήθηκε από  18.00 - 21.00 και αποτελούνταν από: 

ΜΕΡΟΣ Α- Γνωρίζω και εξοικειώνομαι με την e-me

  • Τι σημαίνει ότι η e-me είναι ένα προσωπικό περιβάλλον μάθησης; 
  • Πώς προάγει τη δημοκρατική συμμετοχή εκπαιδευτικών και μαθητών/τριων; Πως ενθαρρύνει τη δικτύωση, τη συνεργασία και την επικοινωνία;
  • Σε τι διαφέρει η «Επίσημη e-me» από την «e-me για όλους» και την «πολύγλωσση Ευρωπαϊκή e-me»
  • Ποιες είναι οι βασικές εφαρμογές και υπηρεσίες της e-me και με τι ξεκινάω;
ΜΕΡΟΣ Β- Η ψηφιακή μου τάξη στην e-me
  • Πώς δημιουργώ μια ψηφιακή τάξη (κυψέλη) για το/ τα μάθημα/ μαθήματα μου;
  • Πώς γίνονται μέλη της τάξης μου οι μαθητές/τριες μου και πως γίνονται Επαφές; Ποια η διαφορά;
  • Ποιες εφαρμογές κυψέλης χρειάζεται να εγκαταστήσω και γιατί;
  • Πώς οργανώνω το υλικό μου (φωτοτυπίες σε ψηφιακή μορφή και ΄διαδραστικό υλικό) στη Βιβλιοθήκη της κυψέλης;
  • Πώς οργανώνω τις εργασίες των μαθητών μου στα Αρχεία της Κυψέλης;
  • Πώς επικοινωνώ, αναρτώ τη ροή του μαθήματος, καθοδηγώ τους μαθητές/τριες μου και δίνω ανατροφοδότηση (Τοίχος κυψέλης);
  • Πώς δημιουργώ διαδραστικό υλικό παρουσίασης, εμπέδωσης και αξιολόγησης του μαθήματος (e-me content);
  • Πώς διαφοροποιώ το υλικό για μαθητές/ τριες με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή με διαφορετικό μαθησιακό προφίλ;
  • Πώς ανταλλάσσω με συναδέλφους εκπαιδευτικούς υλικό και αναπροσαρμόζω;
  • Μπορούν οι μαθητές/τριες μου να δημιουργήσουν πρωτότυπο ψηφιακό εκπαιδευτικό περιεχόμενο 


Φωτογραφίες από τη διαδικτυακή επιμόρφωση (29.1.2024) θα βρείτε εδώ:





Το δεύτερο μέρος της επιμόρφωσης πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη  08 Φεβρουαρίου 2024 και ώρες 18.00- 21.00.

Φωτογραφίες από την επιμόρφωση (8.2.2024) θα βρείτε εδώ:











Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2024

Επίσκεψη στο 1ο Πρότυπο Γυμνάσιο Αθηνών

 Σήμερα Παρασκευή επισκέφθηκα το 1ο Πρότυπο Γυμνάσιο Αθηνών, στην Πλάκα, για να γνωρίσω από κοντά και να συνεργαστώ με τις εκπαιδευτικούς αγγλικής γλώσσας του σχολείου. Ένα φιλόξενο σχολείο στα σοκάκια της γραφικής Πλάκας που φέρνει ακόμη το όνομα Πειραματικό στην εξώπορτα του σχολείου για να θυμίζει την ιστορία του.

Το σημερινό 1ο Πρότυπο Γυμνάσιο Αθήνας συνδέεται ιστορικά με το πρώτο σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που λειτούργησε στο νεοσύστατο ελληνικό κράτος και δημιουργήθηκε το 1829 από τον Ιωάννη Καποδίστρια. Το σχολείο μετεγκαταστάθηκε στην Αθήνα από την Αίγινα, το 1834. Μετά από πολλές περιπέτειες κατέληξε τελικά στο κτίριο της οδού Αδριανού όπου στεγάζεται και σήμερα.

H ευγενική διεύθυνση του σχολείου και oι φιλόξενοι εκπαιδευτικοί αγγλικής με μεγάλη εμπειρία και ειδικότητα στη διαφοροποιημένη διδασκαλία, στην προετοιμασία των μαθητών για το ΚΠΓ, στο CLIL και διαθεματικά projects, στην τεχνητή νοημοσύνη κλπ. χρησιμοποιούν ανελλιπώς καθημερινά τα tablets και Τ.Π.Ε στην ξενόγλωσση τάξη και βοηθούν τους μαθητές στο να αναπτύξουν την κριτική σκέψη, τη δημιουργικότητα και τον ψηφιακό γραμματισμο. 

Η συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς αυτού του σχολείου δείχνει μονόδρομος και χαίρομαι πολύ που κάθε μέρα, για μένα, εδώ στην Αθήνα, είναι μια έκπληξη να ανακαλύπτω τα διαμάντια της εκπαίδευσης, τα οποία επιφυλάσσομαι να αξιοποιήσω επιμορφωτικά και στο μελλον!






Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2024

«'Ψυχική Ανθεκτικότητα και Ενδυνάμωση»

Υλοποιήθηκε σήμερα  Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2024 και ώρα 12.00- 14.00  η διαδικτυακή επιμόρφωση με θέμα: «Ψυχική Ανθεκτικότητα και Ενδυνάμωση» στην ηλεκτρονική πλατφόμα webex για όλους/όλες τους εκπαιδευτικούς των σχολείων παιδαγωγικής μας ευθύνης. 

Ψυχική ανθεκτικότητα είναι η ικανότητα να αντεπεξέρχεται κανείς και να προσαρμόζεται στις αντιξοότητες, σε τραυματικά ή τραγικά γεγονότα, σε απειλητικά γεγονότα ή καταστάσεις που προκαλούν σημαντικό στρες. Η ψυχική ανθεκτικότητα δε μας βοηθά απλώς να τα βγάζουμε πέρα στις δυσκολίες. Αποτελεί μία συνεχόμενη διαδικασία που έχει να κάνει με βαθιά προσωπική αλλαγή και ανάπτυξη. Η ψυχική ανθεκτικότητα δεν είναι ένα χαρακτηριστικό προσωπικότητας που κάποιοι έχουν και κάποιοι όχι. Αντίθετα, είναι μια διαδικασία, που μπορούν όλοι να καλλιεργήσουν.



Εισηγήτρια της επιμόρφωσης η ειδικός κ. Γκίκα, ψυχολόγος του Χαμόγελου του Παιδιού και  κλινική νευροψυχολόγος, η οποία εργάζεται στον Οργανισμό (Χαμόγελο του Παιδιού)  τα τελευταία πέντε χρόνια τόσο στο κομμάτι της πρόληψης όσο και στο κομμάτι της παρέμβασης στην κρίση και της υποστήριξης παιδιών, γονέων εκπαιδευτικών και οικογενειών. Επίσης, συντονίζει το Κέντρο για τη Διαδικτυακή Ασφάλεια του Οργανισμού. Κατά τη διάρκεια της εισήγησης παρουσιάστηκε η Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056 και η Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000.




Η   βάση της ψυχικής ανθεκτικότητας είναι η επαφή μας με άλλους ανθρώπους. Κι ένας από τους λόγους που επιλέξαμε αυτή την επιμόρφωση σήμερα ήταν αφενός γιατί το ζήτησαν οι εκπαιδευτικοί και αφετέρου επειδή θέλαμε να υποστηρίξουμε αυτή την ανθρώπινη επαφή που πιστεύουμε ότι  όλοι χρειαζόμαστε για να παραμείνουμε συνδεδεμένοι και να λάβουμε υποστήριξη. 



Η κ. Γκίκα, αφού όρισε τι είναι και τι δεν είναι ψυχική ανθεκτικότητα, μίλησε για την αξία των συναισθημάτων, την αναζήτηση τρόπων ενδυνάμωσης, τη δημιουργία σχέσεων, τη φροντίδα του εαυτού, την έμφαση στις υγιείς σκέψεις, την αναζήτηση βοήθειας από ειδικούς, την αυτοεκπαίδευση στην ομορφιά, τη δύναμη των λέξεων που λέμε στον εαυτό μας και στους άλλους, τη σύνδεση με τους άλλους και τη σημασία της ενεργής ακρόασης.




Κατά τη διάρκεια της εισήγησης, η κ. Γκίκα έδωσε με παραδείγματα και βίωμα τις έννοιες και αξίες που συνδέονται με την ψυχική ανθεκτικότητα και προβλημάτισε τους εκπαιδευτικούς ως προς το υποστηρικτικό τους υπόβαθρο, τα θέματα που βρίσκονται εντός και εκτός ελέγχου μας και την αναζήτηση πραγμάτων που ανακουφίζουν το συναίσθημα και τρόπων που ενδυναμώνουν την επικοινωνία με τους άλλους. 





Η κ. Γκίκα έδωσε ιδέες για το πώς μπορεί το σχολείο να ενισχύσει τη ψυχική ανθεκτικότητα των μαθητών και μίλησε για την αξία των συναισθημάτων:







Η εκδήλωση ήταν μια συνδιοργάνωση των Συμβούλων Εκπαίδευσης κλ. ΠΕ06 (Αγγλικής) Α΄ Αθήνας. 

Ευχαριστούμε πολύ το Χαμόγελο του Παιδιού για τη συνεργασία!

Παπαϊωάννου Βασιλική

Κάλφογλου Χριστίνα

Βακαλούδη Αικατερίνη


 

Στο 5ο Λύκειο Ζωγράφου, μαθαίνουμε να ζούμε αρμονικά μαζί

Εκπαιδευτικοί του 5ου ΓΕΛ Ζωγράφου, υπεύθυνοι για την καταπολέμηση της βίας, η ψυχολόγος και η Σύμβουλος Παιδαγωγικής Ευθύνης του σχολείου B...